Because films don't grow on trees…

Har du gelé i bilden?

Gott nytt! Hoppas alla haft en härlig start på det nya året. Det sägs att hur man tillbringar den första dagen på det nya året kommer prägla hela resten av året. I så fall har mitt år goda utsikter, eftersom första dagen bjöd på sovmorron och en härlig eftermiddag i backen i goda vänners lag;)

Jag har inte haft fler tillfällen att filma något de senaste dagarna, men idag tänkte jag berätta om hur jag gör när jag filmar lifestylematerial med min 7D. För alla som någonsin provat att filma handhållet med 7D, eller någon annan systemkamera eller mobilkamera (GoPro kameror har också detta problem), är nog medvetna om fenomenet ”Rolling Shutter” (en artikel som är jättebra på att förklara Rolling Shutter och varför det uppstår finns här). Rolling shutter är kort och gott att chippet i kameran (det som registrerar ljuset) läser av bilden en horisontell pixellinje i taget och börjar ovanifrån. Om saker och ting rör sig sakta i bild så skapar det inga problem, men om objektet rör sig för snabbt eller om kameran skakar så kommer bilden förvridas i en geléliknande effekt, se exempel nedan:

Nu är exemplet ovan filmat med nån form av statisk montering i en bil, men det är samma princip som orsakar det som händer om man försöker filma handhållet med 7D. Det enda sättet att komma undan problemet är att stabilisera kameran. Det finns en mängd sätt att göra detta på som är mer eller mindre effektiva och/eller billigare/dyrare. Jag kommer ta upp tre sätt som jag har använt:

 1. Billigast, men bökigast och minst effektivt, är att låta kameran sitta fast på stativet och sen bära runt på stativet (har tyvärr ingen bild, men ni förstår nog). Detta brukade jag kalla för ”fusksteady” när jag började filma skate för många år sen. Då använde jag det för att stabilisera kameran när jag åkte skateboard. Det gör att kameran blir lite stabilare, och skapar mindre vibrationer. Detta funkar om man ska ta lugna lifestyleshots, men man har begränsad rörlighet och det är ganska tungt. Det funkar inget vidare om man ska filma medan man går.
 2. Näst billigast (runt 7-8 Tkr…), men svår att lära sig och begränsat användningsområde, är en Steadicam Merlin (det finns andra sorter, men jag har bara använt denna). Detta är ett väldigt lätt och litet kamerabalanseringssystem. Den använder vikter för att lägga kamerans gravitationspunkt längre ned än kameran, vilket minskar alla former av skakningar och vibrationer och skapar en ”svävande känsla”. Det är denna jag har använt till allt lifestylematerial i de senaste två editsen. Man kan få riktigt grymma bilder med den, om man orkar lägga ned tillräckligt mycket tid på att lära sig. Jag har använt den vid ett antal tillfällen men kan absolut inte påstå att jag hanterar den bra. En annan nackdel med den är att man inte kan röra kameran medan man filmar, och att man måste justera om den varje gång man byter objektiv, filter eller liknande.
 3. Det dyraste (runt 19 Tkr), men absolut bästa enligt mig, är att använda en axelrigg. Dessa finns i varierande prisklasser och kvalitet, men den jag har använt och gillar bäst är den från Swedish Chameleon. Kort och gott så monterar man kameran på en axelrigg, vilket gör den så gott som helt stabil. Man behåller full kontroll över kameran och kan också använda skärpedragare (follow focus) vilket följer med som standard på den från Swedish Chameleon. Man kan kitta upp riggen med extra monitorer, ljudinspelningsenheter, matteboxar, zoomreglage m.m. men det mesta är i och för sig mega-overkill för snowboardfilm. Ska man jobba professionellt är det dock det bästa du kan ha! Man kan ju dessutom hyra den för några hundralappar per dag vilket jag gjort för inspelning av lifestylefilmer på uppdrag, och är helt förbluffad över hur bra den är.

Där har ni vilka tre alternativ jag har att rekommendera. Det är alltid en pengafråga såklart, och snowboard är ju sällan den mest pengatäta filmkategorin, men vad är det för fel på lite prylbögeri? Förutom att filma stabilare så finns det anti-rolling shutter-programvara. Detta har jag dock aldrig provat och tänker inte uttala mig om det. Dessutom är jag mer intresserad av själva inspelandet än vad man gör i postproduktionen… Har du provat någon sån programvara får du gärna tipsa mig!

4 Responses

 1. Andreas

  http://www.heartist.se/stabilisering/steadycams/visualante-sperry-camera-handle.html är ett alternativ också.

  3 januari, 2011 at 00:07

 2. Petter

  Tack för tipset Andreas! Jag har hört om den, men inte haft tillfälle att prova… Har du erfarenhet av den? Videotest kanske? Lägg gärna upp en länk!

  3 januari, 2011 at 00:39

  • Andreas

   Tyvärr,men funderar på att ge den ett försök, kan lägga upp film sen.

   3 januari, 2011 at 12:45

 3. Pingback: » TV-spelvinkeln i ett soligt STHLM Schanche.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD