Because films don't grow on trees…

Starstruck i Gottsunda

Igår kväll begav vi oss till Gottsunda för att göra ett försök på den långa röda railen. Kort sammanfattning av telefonsamtalet som föranledde detta session:

Philip: Hur är det, är du sugen på att filma?
Jag:  Ja självklart! Jag är sugen på att filma vad som helst, jag är tokpeppad!
Philip: Är du sugen på att filma gottsundarailen?
Jag: Eeehh… det är en helt annan fråga…

Gottsundarailen är en lång, flack och smal rail (10+ meter) som grabbarna har försökt åka på nu i ett par år. Jag minns när jag själv åkte som mest, då skulle jag aldrig trott att någon kunde klara hela railen och än mindre tricken jag nu sett göras… Trots detta är Gottsundarailen verkligen inte min favorit. Som oftast sätts något enstaka trick per session, och då är man ju tvungen att safe-filma. Alla klipp vi har därifrån är ur samma vinkel: kranen snett nerifrån.

Men hur som helst, med detta blogginlägg i åtanke, så sa jag självklart ja. Dessutom skulle ju Tove Holmgren vara med och åka, som jag aldrig har filmat förut! Klockan nio fredag kväll bar det alltså iväg till ett av Uppsalas mer beryktade kvarter i en bil full med kameraprylar… en försäkring kanske vore något!

Så till kameranörderiet: Jag tänkte att jag måste göra något annorlunda den här gången. Jag hade ingen lust att filma med kranen igen, och var ju nyfrälst på ljussättning. Jag hade bara samma lampor som igår och kom att ha svårt att lysa upp hela railen som jag ville. Då kom jag på att jag ju har ett äkta 80-tals 6-stjärnfilter som passar perfekt till mitt gamla Nikkor 50mm f2-objektiv. Så jag gjorde vad jag kunde för att fylla bilden med stjärnor och parkerade mig så långt bort att jag inte behövde dra skärpa när åkarna åkte ned. (För er som inte vet så är ett stjärnfilter ett filter med symmetriska linjer som korsar varandra i ett triangelmönster, se bild nedan och tänk bort det lila. Vad det gör är att alla ljuspunkter i bilden blir till sexarmade ”bling-stjärnor”)

Objektiv: Nikkor 50mm f2,0
Vitbalans: Tungsten
Slutare: 1/60
Bländare: 2,0
ISO: 640
Picture Profile: ”Philip Bloom Neutral”

Såhär i efterhand vet jag inte om det var en bra idé. Kanske borde jag ha skippat stjärnfiltret och istället försökt hitta på något annat… Men tack vare att det var Gottsundarailen så var det ändå ingen som satte något trick, så ingen skada är skedd! Kolla på klippet nedan och se själv, Gottsundarailen kommer efter drygt halva. Det innan är från Ångström i förrgår. Allt är rakt ur kameran, inga effekter eller grading. Vad tycker ni om stjärnfiltereffekten? Kritisera gärna!

4 Responses

 1. jocke

  skön film, men enligt mig så passar den bättre utan stjärnfiltret. det tar en del uppmärksamhet bort från åkaren.

  /joakim

  2 januari, 2011 at 23:42

  • Petter

   Bra poäng där Joakim. Jag har också börjat inse det.. Jag kanske bör begränsa mig till att använda det till lifestyleshots och sånt.

   3 januari, 2011 at 00:42

 2. esbjörn

  ja tycker stjärnfiltret var klockrent! jag tycker ni filmar sjukt bra och era filmer håller riktigt bra kvalite!.

  3 januari, 2011 at 23:37

  • Petter

   Tackar! Kul att höra!

   4 januari, 2011 at 16:38

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD